From a business concept


to real revenue.

triangle
About Us

StartUPVIP.hu

StartUPVIP Blog

A piaci igény. Is there market for us out there?

A piaci igény. Is there market for us out there?

„Fiam, fakó minden teória,s a lét aranyló fája zöld.” Geothe: Faust

Ugye már van egy ötleted, amelyre egy vállalkozást akarsz alapítani? Ahhoz, hogy világosan lásd, milyen üzleti lehetőséget tartogat ez az ötlet a számodra, tisztáznod kell néhány körülményt. Először is azt, hogy kinek, miért is lenne igénye arra, amit kitaláltál. A vállalkozás alapja, hogy létezzenek olyan személyek, vagy cégek, intézmények, azaz potenciális vevők, felhasználók, akiknek, amelyeknek valamely problémájára, elégedetlenségére, vágyára, ki nem elégített igényére megoldást keresnek. Az sem árt persze, ha ezért hajlandók is fizetni, de ezt elég később tisztáznod.

Az ötletednek két forrása lehet.

Az egyik, hogy felismertél egy igényt a piacon, és ehhez keresed a megoldást, amivel üzletet lehet csinálni. A másik, amikor kitaláltál, létrehoztál egy megoldást és ehhez keresel piacot. Akármelyik helyzetben vagy is, az igény specifikálása, a felhasználó és a vevőkör azonosítása, a piac nagyságának és növekedési esélyeinek feltérképezése az üzleti vállalkozás egyik alapköve. Tehát mindkét esetben tisztáznod kell, hogy mi is pontosan az igény, kié ez az igény, miért létezik ez az igény, és ki fog majd a megoldásért fizetni.

Az Üzleti Koncepció Térképe kitöltéséhez az igény azonosítására három alapkérdést érdemes tisztázni:

a)      Mit igényelnek a vevők és miért?

b)      Kik a felhasználók, a vevők?

c)       Mekkora a piac mérete és milyen a piac növekedési potenciálja?

Read More

Mit is kínálunk? What is your Value Prop?

Mit is kínálunk? What is your Value Prop?

„Miért pont ezt, miért pont tőlünk?”

A vállalkozás kínálata az a termék vagy szolgáltatás, amit a vállalkozás nyújt potenciális vevőinek igényeik kielégítése, problémájuk megoldása érdekében. Az indulásnál azt gondolod, hogy van egy különleges, új termék /szolgáltatás ötleted egy felismert vagy felkelthető igényre, amelyre reményeid szerint ismételt, bővülő, fizetőképes kereslet mutatkozik. Feltételezed továbbá, hogy az elképzelésed megvalósítása esetén a vállalkozás képes nyereségesen és legálisan működni, éppen ezért erre az ötletre érdemes vállalkozást alapítani. Ebben a modulban csak azt járd körül, hogy mi is az a kínálat, az érték, amit jövendő vevőidnek akarsz eladni. A többi kérdést az Üzleti Koncepció Térkép másik állomásain fogod megválaszolni.

A kínálat meghatározásához három fő kérdésre keresd meg a választ:

a)      Mit, milyen terméket, szolgáltatást, értéket kínál a vállalkozás?
b)      Miért vennék meg, mi benne a különleges versenyelőny?
c)       Hova pozícionáljuk?

Read More